Ejerudgifter – forstå hvad de dækker over

29 november 2020
Camilla Skøtt

Hvis du overvejer at købe en bolig, vil du hurtigt opdage, at det betyder penge ud af din konto hele tiden. Sådan føles det i hvert fald at være boligejer. Én af de ting, du skal være opmærksom på, inden du køber drømmehjemmet, er dine ejerudgifter – det er nemlig en række udgifter, der skal betales løbende hvert år, så længe du ejer boligen.

Én ting er alle de penge, du skal hoste op med for at købe selve boligen, en anden ting er de penge, det løbende koster at eje sit eget hjem. Det er faktisk ikke så få endda, og de kan kategoriseres som faste udgifter og variable udgifter. Under de faste udgifter finder du blandt andet dine ejerudgifter – altså penge du hver måned skal betale for at eje dit eget hjem.

I ejerudgifterne er inkluderet:

– Ejendomsværdiskat

– Grundskyld

– Udgifter til eventuel ejerforening

– Udgifter til faste forpligtelse, fx rottebekæmpelse

Umiddelbart lyder det måske ikke er meget, men særligt de to første poster løber hurtigt op i mange tusinde kroner, og du får hurtigt brændt nogle penge af, når du først ejer dit eget hjem – så husk at regne det med ind i budgettet, inden du køber.

Hvad er ejendomsværdiskat og grundskyld?

For at forstå dine ejerudgifter, er du nødt til at kende til begreberne ejendomsværdiskat og grundskyld. Vi kommer med en kort forklaring her, men hvis du er interesseret i et uddybende version af de to udgiftsposter, kan vi anbefale dig at læse denne artikel på husblog.dk.

Men helt kort: Ejendomsværdiskat er en procentdel af din ejendom sit grund, som du betaler til staten, og som hver måned automatisk trækkes via din personlige skat. Grundskyld er en procentdel af værdien af din grund, som du betaler til den kommune du bor i – og som udgangspunkt betales denne udgift to gange om året.